Avtizem in motnje metabolizma

Na Prvi TV, programu televizije Nova24TV, se nadaljuje tedenska oddaja o zdravju, ki jo pripravlja profesor Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja. Prejšnji teden je pogovor tekel o avtizmu.

Gost oddaje je bil Tilen Abram, terapevt v Planetu zdravja s poslovalnico v Krškem. S podjetjem sodeluje že od leta 2019. Po dramatični izkušnji, imel je namreč zelo resne težave s celotnim prebavnim traktom in jih je rešil pomočjo Planeta zdravja, je tudi sam postal certificiran terapevt termoregulacije telesa. Abram se je po končanem študiju pedagogike in andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani odločil še za študij zdravstvenih ved. Zdaj končuje magisterij iz pedagogike na Filozofski fakulteti UL in magisterij iz zdravstvenih znanosti, smer avtizem in sorodne motnje, na fakulteti Alma mater Europaea.

O avtizmu
Rdeča nit oddaje je bila avtizem. Moderna medicinska doktrina govori o tem, da je avtizem psihična motnja. A ni tako. »Ko smo z dr. Dunjićem in dr. Stanišićem v Beogradu leta 2010 oziroma 2011 delali kompleksno študijo, smo s kliničnimi raziskavami dokazali, da imajo vsi avtistični otroci resne motnje celotnega metabolizma. In te motnje oziroma vnetja se iz prebavnega sistema širijo tudi na psiho. Psiha pa je odraz našega fizičnega telesa, naših organov in žlez in ne obratno. Zdrav duh je lahko doma samo v zdravem telesu,« je poudaril Ogorevc in razložil, da prenašanje informacij iz celega telesa v glavo, kjer se kreira naša psiha, poteka po krvi. »V krvi so hormoni in encimi. In takšna, kot je proizvodnja hormonov in encimov v telesu, takšna je psiha. Slovenci imamo dobra izraza za to – ali se ti je skisalo v glavi in pojdi se solit. Če imamo zakisamo telo, se moramo iti solit, da bo telo znova alkalno in bo posledično dobro delovala tudi glava. Mi to logiko uporabljamo vsak dan v svoji praksi, zato imamo tako dobre rezultate.«

Glava je dimnik trebuha
Abram se je v času študija veliko ukvarjal z avtizmom. Potrdil je, da je zelo res, da je glava odvisna od delovanja preostalega telesa. Klientom vedno pove, da glava vedno kasira tisto, kar je v trebuhu. »Glava je dimnik trebuha, zato se vse reakcije v prebavnem sistemu odražajo tudi v glavi.« Medicinska opredelitev avtizma kot psihične bolezni oziroma nevrorazvojne motnje je po Abramovim mnenju preozka. »Integrativni pristopi so zelo pomembni za medicino, ker pri osebah z motnjo avtističnega spektra ugotavljajo tudi druge težave. V študiji, ki sta jo delala dr. Stanišič in dr. Dunjić, slednja ugotavljata težave vzdolž celotnega gastrointestinalnega trakta, od različnih vnetij v prebavilih, v želodcu, do vnetja požiralnika ali ezofagitisa, refluksa in črevesnega neravnovesja ali disbioze,« je razložil Abram, profesor Ogorevc pa je dodal, da je to povezano z motnjo ščitnice. »Absolutno. Gre za motnje v ščitnici, za primanjkljaj cinka, selena itn. Vemo, da če nimamo cinka, ni toplote in se ne ustvarjajo hormoni in encimi,« je dejal gost oddaje in pri tem opozoril na nevarnost sintetičnih pripravkov. »Če vzamemo na primer prevelik odmerek npr. cinkovega sulfata, je ta toksičen. V Planetu zdravja imamo prednost, da so vsa olja pregledana in analizirana. Natančno vemo, kakšne elemente, se pravi minerale in vitamine vsebujejo olja, in lahko na ta način zapolnimo deficit v telesu, in to ne da mu škodimo. Olja tudi nimajo stranskih učinkov.« Profesor Ogorevc je ob tem opozoril gledalce: »Če na embalaži prehranskih dopolnil ne piše, da so ta rastlinskega izvora, vam svetujem, da jih ne uživate. Sintetična prehranska dopolnila se ne absorbirajo v telo in od tega nimate nič – kolikor tega pojeste, tudi z blatom izločite. Koristi od njih ne bo. To je nesporno dejstvo, ki ga v naši praksi opažamo že petindvajset let. Ampak to ni samo praksa, tudi v teoriji je tako, saj se organska in anorganska kemija ne spajata. In če se anorganski cink ne spaja z našim telesom, enostavno ne bo absorpcije. Še huje je. Kot posledica tega je lahko celo manjša absorpcija hranil iz hrane.«

Zdrav plod je v prenatalnem obdobju odvisen od temperature porodne vode, saj se glede na temperaturo vode spreminja tudi dedni material.

Dobri rezultati pri avtistih
Kot je že omenil Abram, imamo pri avtističnih otrocih ogromno vnetij celotnega prebavnega sistema, kar povzroča glavobole, napetosti, hiper- in hipoaktivnost in vse našteto je tesno povezano s telesno temperaturo. »To je naša specialnost, s katero znamo razložiti in razumeti delovanje telesa kot celote tudi tam, kjer Guyton nima odgovora. Medicinci že vedo, o čem govorim,« je dejal Ogorevc. Ameriški fiziolog Arthur Clifton Guyton je namreč dobro znan po svojem Učbeniku medicinske fiziologije, ki je postal standardno besedilo o tej temi na medicinskih šolah. Prva izdaja je bila objavljena leta 1956, zadnja, 14. izdaja, pa leta 2020. »In prav s kemičnimi procesi, ki so odvisni od telesne temperature, je mogoče logično razložiti prav vsak pojav in stanje v človeškem telesu – tudi tako težka stanja, kot je avtizem,« še dodaja Ogorevc. Abram se z avtisti veliko ukvarja in ima tudi zelo dobre rezultate. Otroci se umirijo, če so hiperaktivni, če so hipoaktivni, postanejo normalno aktivni, se znova začnejo zanimati zase in okolico. »To povejo tudi starši, da so otroci bolj izrazni, laže izrazijo čustva. Bolj se vklapljajo v skupine že v vrtcih in kasneje v osnovni šoli. Laže spletejo prijateljstva, kar je pomembno v obdobju odraščanja,« je dejal Abram in dodal, da jih starši večkrat vprašajo, kako bodo otroci pili olja. »Povemo jim, da to ni težava, saj v solati pojemo več olja, kot ga spijemo po žlički. Druga stvar pa je hrana in to, kako motivirati starše, da bodo razumeli, da je ta najpomembnejša,« je dejal Abram. In to je, da smo ljudje rastlinojeda bitja. »Straši, ki zelo hitro to razumejo, imajo večje uspehe pri otrocih.« Ogorevc je ob tem poudaril, da takim staršem, ki tega ne razumejo, navadno rečejo, da je škoda njihovega denarja in terapevtovega časa. Abram pa je dodal, da imajo otroci, katerih starši prisluhnejo nasvetom terapevtom Planeta zdravja, manj vnetij, niso napihnjeni, imajo manjše težave v interakciji z okolico. A niso vsi otroci z motnjo avtističnega spektra enaki. Kot je dejal Abram, se pri njih velikokrat pojavljajo tudi pridružene motnje.

Temperatura in dedni material
»Opažam, če noseči ženski že v času nosečnosti primanjkuje joda, ima težave s ščitnico. Kako se lahko taki ženski rodi zdrav otrok? Se ne more,« je bil med drugim jasen Ogorevc in dodal, da so pred petdesetimi leti rekli, da pomanjkanje joda v telesu povzroči kretenizem – »to lahko preberemo v vsaki medicinski knjigi«. »Zdaj smo bolj moderni in temu rečemo avtizem. A gre za isto stvar. »Prisotnosti joda v medicini ne preiskujejo, pri nas pa ga vsak dan,« je še dodal Ogorevc in poudaril, da tu vedno govorimo o hudih metabolnih motnjah. »Povem vam lahko še eno dejstvo – samo zdrava mama lahko rodi zdravega otroka.« Slednja Ogorevčeva izjava pa je bila tudi ena izmed Abramovih tez, ki se mu je zdela problematična. »Ali rečemo kaj preveč, ko to izrečemo?« se je ob tem vprašal in prav to tezo našel v strokovni literaturi o nosečnosti in porodu, kar je potrdilo to, da le niso tako strogi. Pomembno je vedeti, da je zdrav plod v prenatalnem obdobju odvisen od temperature porodne vode, saj se glede na temperaturo vode kreira oziroma spreminja tudi dedni material oziroma kromosomi. Osnova teh je beljakovina in ta na toploti koagulira oziroma zakrkne in spreminja strukturo. »Je uničena, če je pretoplo,« pravi z drugimi besedami Ogorevc. »Poslušal sem zgodbo, ko je celotna Slovenija zbirala denar za fanta, ki je šel v ZDA. Ko smo zbrali ta denar, so zdravniki ta poseg opravili. Kje pa so zdaj poročila o rezultatih te terapije? Novinarji so pozabili povedati, da rezultatov praktično ni. In ni prav dolgo, ko sem poslušal eno od slovenski zdravnic, ko je rekla, da so zelo razočarani nad t.i. gensko terapijo pri otrocih, kjer absolutno ni rezultatov. Popravljati genski zapis v pregretem telesu je tako nemogoča zgodba, kot bi hoteli iz kuhanega jajca izvaliti piščanca. Sliši se zelo kruto, ampak je res,« je dejal Ogorevc in dodal, da je gen oziroma genski zapis zelo občutljiva beljakovina, kar je znanstveno dokazano. »Avstralska znanstvenica je leta 2013 dokazala, da genski zapis spreminja samo temperatura in nič drugega. Tako kot je v naravi vse odvisno od temperature, je tudi v človeškem telesu vse odvisno od nje. Če bomo v kuhano jajce poskušali stisniti substanco in pričakovali, da se bo iz tega rodil zdrav piščanček, se pač ne bo. Vsak, ki ima doma kure, ve, da to ni mogoče. Sliši se kruto, a je res. Farmacija bi zelo rada preskočila naravne zakonitosti, pa se jih ne da, kajti ljudje smo le majhen del narave,« je še dejal  Ogorevc.

Zapisala Petra Janša, demokracija.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top