Pri boleznih je odločilen čas

Dr. Slobodan (Boban) Dunjić je strokovni vodja in lastnik največje ordinacije za integrativno medicino v Beogradu in tudi v Srbiji. Z integrativno medicino se ukvarja že več kot dvajset let.

Dr. Dunjić je končal študij na medicinski fakulteti, nato se je preusmeril v farmacevtsko industrijo in bil sedemnajst let direktor prodaje več farmacevtskih podjetij v Srbiji. Uvodoma je razložil, zakaj se je kljub enormnim zaslužkom v farmacevtski industriji odločil zapustiti to gospodarsko panogo. Dejal je, da se je tam veliko naučil in ugotovil, da je potrebnih najmanj deset let kliničnih raziskav, da se zdravilo znajde na trgu. Zaradi tako počasnih protokolov in procesa registracije zdravil je dr. Dunjić prišel do sklepa, da je farmacevtska industrija počasna, saj se nove bolezni pojavljajo hitreje, kot ta lahko nanje odgovori.

Integrativna skupaj s klasično medicino
Leta 1999 je dr. Dunjić odšel na dopolnilni študij v ZDA, in sicer na Univerzo Columbia (Columbia University), kjer je študiral nove diagnostične metode in integrativno oziroma holistično medicino. Leta 1999 je bil v ZDA ustanovljen konzorcij 16 najboljših univerz, kot sta Columbia in Harvard, ki so imele ta predmet na medicinski fakulteti. Ustanovili so Združenje za integrativno medicino in študij integrativne medicine. Že sedaj imajo na 64 najboljših ameriških univerzah v sklopu rednega študija medicine predmet integrativne medicine. »Tudi v Evropi,« dodaja Ogorevc. Dr. Dunjić je eden prvih učencev integrativne medicine na izpopolnjevanju v ZDA. Je ustanovni član in član upravnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino, ki ima sedež v Berlinu in katerega član je tudi profesor Ogorevc. Po mnenju dr. Dunjića je tudi Evropa ugotovila, da se v večini primerov zdravljenja samo z zahodno medicino ne dosega tako dobrih in kompleksnih rezultatov, kot se dosegajo, če združimo znanje naravne oziroma integrativne in klasične medicine. V EU obstaja tudi krovni zakon, ki pravi, da se v integrativno medicino uvrščajo vse naravne metode, ki so znanstveno dokazano učinkovite pri vnovičnem vzpostavljanju zdravja pacienta. »Mislim, da je Slovenija edina država v EU, ki tega področja nima urejenega. Naše ministrstvo za zdravje nima niti najmanjšega posluha, da bi se to uredilo,« pripomni Ogorevc, dr. Dunjić pa doda, da so tudi v Srbiji že leta 2005 sprejeli zakon, da se določena znanja integrativne medicine poučujejo na farmacevtskih in medicinskih fakultetah. Zakonodaja prepoznava dobro te oblike medicine. »In kar je zelo pomembno, integrativno medicino lahko izvajajo samo zdravniki, ki imajo specializacijo iz integrativne medicine. To je treba poudariti,« je še opozoril Ogorevc.

Organska in anorganska kemija se ne spajata
Na Univerzi ZN (ECPD) v Beogradu so tako uvedli specialistični podiplomski študij medicine za celotno Evropo. Naslednje leto se bodo zdravniki lahko vpisali na magistrski in doktorski študij integrativne medicine. »Pričakujem, da bodo tudi zdravniki iz Slovenije moji gosti,« je še dejal dr. Dunjić, ki se je v farmacevtski industriji naučil, kako se delajo klinične študije. Tam je spoznal, da na tem svetu še vedno drži osnovna zakonitost kemije, ki pravi, da se organska in anorganska kemija ne spajata. Zato v procesu zdravljenja oziroma izboljšanja telesnih funkcij nikakor ne smemo uporabljati izdelkov, ki vsebujejo sintetične molekule, saj te naš imunski sistem zazna kot tujek in reagira z vnetji oziroma tako imenovanimi stranskimi učinki. Zdravniki velikokrat branijo svojo neinformiranost s tem, da rečejo, to ni nič. Dr. Dunjić, zdravnik specialist revmatolog, je dejal, da z njihovim načinom pregleda oziroma diagnostiko pacientov naredijo v eni uri to, za kar uradna medicina z vsemi najrazličnejšimi pregledi potrebuje dve do tri leta. So, kot pravi dr. Dunjić, nekakšni družinski zdravniki. »Pri boleznih je odločilen čas,« dodaja Ogorevc, ki je tudi sam končal magisterij javnega zdravja. Evropsko združenje za integrativno medicino sodeluje z veliko skupino japonskih zdravnikov – več kot 600 jih je v tem združenju in vsi globoko spoštujejo metodo termoregulacije telesa, izdelke Planeta zdravja in njihov pristop, saj so tudi sami ugotovili, da je to eden od zelo učinkovitih, predvsem pa najhitreje delujoč način popravljanja človeškega telesa. »To je prednost integrativne medicine,« poudari Ogorevc in doda: »Takoj jim damo namig, h kateremu specialistu naj se obrnejo, da bodo skrajšali čas in bodo čim prej obravnavani.« Dr. Dunjić je ob tem spomnil, da morajo gledalke in gledalci, ki so spremljali prejšnjo oddajo na Prvi TV, razumeti, da je od primarnega stresa do začetka bolezni potrebnih 5 do 15 let, od primarnega stresa do raka pa je minimum dvajset let. Zato so te metode dobre, da se ne ukvarjamo z boleznimi, ampak jih preprečimo. Moderna medicina pa dela na način, da ko zdravnik opazi majhen, še nenevaren tumor, reče, da ga bodo spremljali. Tako pacienta spremljajo nekaj let in vsakokrat opazijo poslabšanje stanja. Pustijo ga brez terapije, da bi se stanje izboljšalo, samo spremljajo ga. »In ko najdejo raka, rečejo, zdaj pa je na vrsti terapija,« razlaga dr. Dunjić, ki se je za študij integrativne medicine odločil zaradi lastne izkušnje.

V Planetu zdravja imajo izdelke, ki klinično dokazano telo očistijo vseh radioaktivnih elementov.

Osebna izkušnja dr. Dunjića
Ko se je dr. Dunjić še ukvarjal izključno s šolsko medicino, se je nanj obrnil njegov prijatelj, slavni nogometaš. Rekel mu je, da se ne počuti dobro. Naredili so mu krvne izvide, EKG, ultrazvok, izmerili so mu krvni tlak in vse je bilo normalno. Čez dve uri je nogometaša zadel srčni infarkt. Kot človek z moralo in zdravniško etiko se je dr. Dunjić vprašal, kaj je bilo narobe, in odšel tja, kjer o delovanju človeškega telesa učijo drugače – v ZDA. »Imamo sistem, ki vse kontrolira. Če ga damo iz ravnovesja, pridemo v bolezen. Če me pacient vpraša, ali me zdraviš, mu odgovorim da ne, da ga samo vračam v ravnovesje – da tvoja hipofiza prevzame funkcijo. Jaz pa tvojim vojakom in delavcem dodam le material, ki ga potrebuje. Nič več,« je razložil dr. Dunjić, Ogorevc pa pripomnil, da je prav to koncept integrativne medicine. Dr. Dunjića je še pred študijem v ZDA njegov ded vprašal, ali je katerega svojega pacienta že pozdravil. Po razmisleku je odgovoril, da v bistvu ne, saj je pacientom vedno predpisoval le zdravila za krvni tlak, hormone ipd., ki so jih jemali do smrti. Dr. Dunjić je že četrta generacija zdravnikov v družini. »Večina zdravnikov na primer predpisuje pacientom statine kot papagajem semena. Zraven pa pozabijo povedati, da statini povzročajo diabetes, slabo cirkulacijo v nogah, hude težave jeter, trebušne slinavke,« je ob tem opozoril voditelj in avtor oddaje Planet zdravja. »Zakaj? Ker statini zbirajo maščobe iz krvnih žil in ne iz jeter. Hormoni pa se ustvarjajo iz maščob. Če mi poberemo maščobe iz krvnih žil, puščamo naš organizem brez hormonov in encimov – brez vojske, ki nas ščiti,« je še dodal dr. Dunjić. »Po zelo obsežni študiji je učinkovitost statinov 0,8 odstotka. Se pravi, če zdravimo s statini 1000 ljudi, bo mogoče dobro osmim ljudem. In če ste eden od osmih, imate dobro zdravilo, v nasprotnem primeru pa ne. Najhujši zločin nad človeškim telesom je to, da se uničujejo maščobe. S pomanjkanjem maščob, kar povzročajo statini, ne dela niti ena celična membrana, hormoni in encimi ne delujejo pravilno. Brez njih se ne da živeti. To je dejstvo,« je bil jasen Ogorevc.

O Združenju integrativne onkologije
Dr. Dunjić je na osnovi vseh svojih opažanj in izkušenj že leta 2004 postal prvi član Združenja integrativne onkologije v ZDA. Na Harvardu je dr. Dunjić videl, kako na onkologiji pacientu v eni od sob predvajajo glasbo – gre za glasbeno terapijo. »Potem grem v drugo sobo, tam pacientu delajo akupunkturo, v naslednji sobi ga suplementirajo, v četrti sobi mu kažejo samo barve – gre za terapijo z barvami. Oni se ukvarjajo s pacienti,« je povedal dr. Dunjić. Na sedmih onkoloških klinikah v Nemčiji, kjer delajo po njegovih protokolih, so uvedli tudi delovno terapijo. »Ženske pletejo. S tem se za 35 odstotkov zmanjša smrtnost. Ne gledajo turških nadaljevank in se pogovarjajo, gledajo se. To smo pozabili.« Umirijo telo in duha prek delovne terapije in ne z antidepresivi. »Mi pa naše paciente zapremo v sobe, kjer ni zraka, barv,« je opisal stanje dr. Dunjić. »Sta samo kemoterapija in obsevanje – tipičen protokol,« je dodal Ogorevc, dr. Dunjić pa je odgovoril: »Tudi ta mora biti, da ne bo pomote. Ampak moramo dodati naravne produkte, ki zmanjšajo kontraindikacije kemoterapije ter izboljšujejo pacientovo mikrocirkulacijo in hranjenje celic.« V Planetu zdravja imajo izdelke, ki klinično dokazano telo očistijo vseh radioaktivnih elementov, ki ostanejo v telesu po kemoterapijah, obsevanjih ali izpostavljenosti radioaktivni radiaciji – bodisi v naravi ali iz umetnih virov. Dr. Dunjić izdelke Planeta zdravja izdatno uporablja v svoji praksi in je brez kančka dvoma ugotovil, da ti izdelki v kombinaciji z drugo terapijo onkološkim bolnikom pomenijo velik prispevek k izboljšanju kvalitete njihovega zdravja, počutja in bistveno skrajšajo čas okrevanja po hudi bolezni. Vse odlične reference so javno objavljene na spletu in predstavljene na svetovnem kongresu onkologije. Poleg tega ima dr. Dunjić izvrstne rezultate tudi pri izboljšanju stanja diabetesa, pri vseh hormonskih motnjah oziroma neravnovesij v telesu, pri večini stanja avtizma in pri boleznih tako imenovanega metulja – to je grozna avtoimunska bolezen predvsem pri otrocih, kjer jim razpada koža. Dr. Dunjić je objavil študijo, pri kateri je dokazal, da je pri onkoloških bolnikih, kjer se skupaj uporabljajo kemoterapija, obsevanje in produkti Planeta zdravje, stopnja preživetja 85-odstotna, višja torej kot pri tistih pacientih, ki so uporabljali samo klasično medicino. Študija je bila objavljena v publikaciji klinike Charité – Universitätsmedizin Berlin.

Zapisala Petra Janša, demokracija.si

Scroll to Top