Tudi preobremenitev želodca z zdravo hrano je problem

Na Prvi TV, programu televizije Nova24TV, se nadaljuje tedenska oddaja o zdravju, ki jo pripravlja profesor Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja. Prejšnji teden je pogovor potekal o težavah s prebavili.

Zdravnik dr. Željko Perdija je specialist interne medicine. »Področji, na katerih delam in s katerih imam dodatna znanja, sta gastroenterologija in pulmologija. To je relativno redko, a življenje je naneslo, da je tako.« Zaradi togosti in rigidnosti javnega zdravstva je dr. Perdija pred desetimi leti le tega zapustil in se odločil, da svoje znanje ter željo po pomoči pacientom prenese v druge okvirje. »Razvili smo medicinski center, ki je zasnovan kot družinsko podjetje, Imenuje se CiiM PLUS, center za interno in interventno medicino. Nahajamo se na Jezerski 2 v Mariboru.« Kljub vsem dovoljenjem niso del javne zdravstvene mreže in nimajo koncesije. »To večkrat izpostavimo kot degeneracijo pravnega sistema v Sloveniji. Izpolnjujemo pa svoje poslanstvo – z najsodobnejšo tehniko, osmimi specialisti različnih strok ter znanjem in izkušnjami nudimo vrhunsko medicino, kar je razvidno v napredku našega centra,« je uvodoma povedal dr. Perdija.

O pretiranem prehranjevanju
Najpogostejše težave ljudi, ki obiščejo njihov center, so težave s prebavili. »In vedno več jih je. Delam še v nekaterih drugih javnih zavodih in tudi tam je podobno,« je poudaril dr. Perdija in pri tem dodal, da tudi svetovna statistika ne odstopa od njegovih ugotovitev. Kot je povedal, je razlogov za to veliko, področje je kompleksno. Dr. Ogorevc je pripomnil, da v Planetu zdravja v njihovi 26-letni praksi opažajo, da je osnova za pojav hiperfunkcije želodca in gastritisa način prehranjevanja – ali je prehrana napačna ali pa gre za pretirano prehranjevanje. »Če naš želodec preobremenimo z najboljšo in najbolj zdravo hrano, tudi to postane problem. Statistično pa opažamo, da pri ljudeh, ki uživajo veliko živalskih beljakovin, to v bistveno večji meri povzroča vnetje celotnega prebavnega trakta,« je dodal Ogorevc. Podobna opažanja je glede na svojo dosedanjo prakso in delovanje potrdil tudi dr. Perdija. »Način življenja povzroča vse te težave. V kulturah, ki imajo drugačen način prehranjevanja, imajo dosti manjšo incidenco določenih bolezni – govorim o boleznih zgornjih prebavil, kot so vnetja požiralnika, želodca in tudi spodnjih prebavil, črevesja in danke. Incidenca bolezni prebavil je različna in presenetljivo pogostejša v razvitem delu sveta, kar nam da misliti,« je nadaljeval dr. Perdija in potrdil, da je način prehranjevanja tisti, ki privede do poškodbe organov. Zgodovinsko gledano je bilo prehranjevanje ljudi priložnostno – kar je dala narava.

Pravilo naj bo – malo in izbrano
»To se je porušilo po drugi svetovni vojni. S pojavom dokumentarnih oddaj, predvsem iz Amerike, lahko vidimo, kako so se določene industrije na zahrbten način prekomerno razvijale – tu naj omenim samo industrijo sladkorja in hitre prehrane. Tudi cigarete so v nekem obdobju, v šestdesetih letih, zelo propagirali, ker se ni vedelo nič o škodljivosti. Zdaj vidimo posledice tega,« je opozoril dr. Perdija in primerjal patologijo generacije srednjih in starejših od 80 let. Poleg genetike nanjo vpliva način prehranjevanja. »Starejši ljudje niso imeli posebnih diet in prehranskih kur. Jedlo se je, kar so imeli – priložnostno. Danes se ljudje prenajedajo. Tudi, če je hrana kakovostna, če pride do prenajedanja, prihaja do patoloških procesov,« je povedal dr. Perdija in pri tem izpostavil še življenjski slog. »Pri starejših takoj vidiš neko energijo, življenjsko radost in veselje do življenja. To so stvari, ki vplivajo na zdravje.« Prav tako ni pozabil omeniti kajenja in uživanja alkohola. Gledalcem je položil na srce je, da ne bodimo kante za smeti in ne mečimo vase vsega, kar vidimo. »Razmislite, preden kaj date v usta, ali to res potrebujete?« Pravilo naj bo – malo in izbrano.

O pretiranem apetitu
V Planetu zdravja na pretiran apetit gledajo z vidika fiziologije in funkcionalnosti – terapevte zanima, zakaj se ta pojavlja. Profesor Ogorevc pove, da se v večini primerov pretiran apetit pojavi, kadar je trebušna slinavka v hiperfunkciji – izloča lahko preveč encimov, predvsem pa preveliko količino inzulina. »Po domače povedano, ljudem pade sladkor in padejo skoraj v hipoglikemijo. To je krik telesa »na pomoč«, da ta pride do sladkorja. Takrat se nam pojavi potreba po hrani, še prej pa potreba po sladkem. Če smo zmerni, bomo vzeli košček ali dva sladkega ali majhen košček hrane, počakamo nekaj minut in telo se umiri,« je pojav razložil Ogorevc in dodal, če je sladkor prenizek, to vodi v hipoglikemijo in diabetes. »Na Oxfordu so izvedli obsežno študijo glede epilepsije, kjer so dokazali neposredno povezavo med hiperfunkcijo trebušne slinavke in epilepsije. Že dvajset let opažamo, da kadar je premalo sladkorja v možganih, pride do epileptičnega napada,« je bil jasen Ogorevc. »Imeli smo primer, ko je človek doživel epileptični napad. Dali smo mu žličko fruktoze na jezik in se je pomiril. Fruktoza je namreč edini ogljikov hidrat, ki za presnovo ne potrebuje inzulina in prehaja takoj v kri. V nekaj sekundah je bilo konec epileptičnega napada,« je povedal Ogorevc.

Sol je elektrolit
Dodal je, da gre pri epileptičnem napadu, poleg pomanjkanja sladkorja, tudi za pomanjkanje elektrolitov. Najbolj pogost elektrolit je sol. Pri epilepsiji gre torej za pomanjkanje soli. Pri svojem delu pa opažajo tudi ljudi, ki imajo potrebo po večjem pitju. »Pravijo, bolj pijem, bolj se znojim ali pa, sem dehidriran, moram veliko piti. To je največja napaka, ki jo lahko človek naredi. Kadar se človek pretirano znoji in pije veliko vode, je to dobesedno izpiranje telesa. Kajti osnovna zakonitosti kemije je, da se vsi elementi v telesu vežejo na sol oziroma natrijev klorid. To je navadna kuhinjska sol. In če se človek pretirano znoji, pomeni, da je v telesu veliko pomanjkanje soli, da se v njem ne obdrži niti voda. In kako takšnemu človeku pomagamo v Planetu zdravja? Damo mu popiti dva kozarca blago slane vode in se znojenje preneha v nekaj minutah,« je povedal Ogorevc. Zakaj nam tega ne povedo v zdravstvenih domovih?

Hiperfunkcijo želodca povzroči način prehranjevanja – ali je prehrana napačna ali pa gre za pretirano prehranjevanje.

Zagovornik integrativne medicine
»Pri želodčnih težavah še vedno veliko zdravnikov ljudem ne govori o pomenu prehrane. Tako kot še vedno večina onkologov navaja, da lahko rakavi bolniki jedo vse,« je še ogorčeno dodal voditelj oddaje, dr. Perdija pa je pripomnil, da ju je prav to zbližalo k sodelovanju. Kot je povedal slednji, v vsakodnevni praksi, z endoskopskimi pregledi, ki jih izvajajo, vidijo vnetja prebavnega trakta. Ko ugotovijo, za kakšen patološki proces gre, pridejo do vprašanja, kako pacientu pomagati. »Na prvem mestu je seveda sprememba življenjskega sloga. Ne samo prehranjevanja. Premalo se govori o tem, kar sva se prej pogovarjala – o kajenju. Ljudje mislijo, da je kajenje škodljivo samo za pljuča. Daleč od tega. Cigaretni dim ima sto kancerogenov in cel kup škodljivih snovi. Nikotin je le ena snov, ki povzroča zasvojenost. Cigareta vsebuje cel kup mehaničnih zadev, ki se kopičijo v pljučih in te povzročajo mehanske poškodbe,« je opozoril dr. Perdija in dodal, da so cigareti med večjimi škodljivimi stvarmi, ki povzročajo kancerogenost. »Sem zelo proti aktivnemu kajenju. In če se vrneva na vprašanje, kako pacientu pomagati – tudi sam se znašel v precepu, ko pacientu v začetku ponudiš rešitev, temelječo na tem, kar smo se naučili. Kar naenkrat se začnejo pacienti vračati. Res je, da pacienti pričakujejo čudežno tabletko, ki bo pozdravila vse in to brez spremembe življenjskega sloga, kar ne gre. Po drugi strani pa imamo trenutno na voljo zdravila, ki so predvsem simptomatska. Ta oblažijo simptome, a ne delujejo korenito,« je povedal dr. Perdija in spregovoril o gastritisu oziroma vnetju želodčne sluznice, ki je, kot je povedal, v sedemdesetih odstotkih povezano s prisotnostjo gramnegativne bakterije Helicobacter pylori. »Če želimo tak gastritis pozdraviti, moramo najprej izkoreniniti to bakterijo. Dokazano je namreč, da brez tega ni zdravljenja želodčne sluznice. Zgodi se, da se nam po zdravljenju le te isti bolniki spet vrnejo. Tu nam manjkajo delčki znanja. Tega sem se zavedel in začel razmišljati, kaj bi se dodalo ponuditi pacientom. Sam verjamem v naravne molekule. Medicina je obstajala veliko let pred sintetičnimi molekulami,« je dejal dr. Perdija, ki je s takim razmišljanjem prišel do profesorja Ogorevca in si z njegovim znanjem dopolnil svoje znanje iz uradne medicine. »Temu rečemo integrativna oziroma komplementarna medicina, ki sprejema druge načine pomoči. In tako dosežeš najboljše rezultate. Vesel sem, da sva skupaj uspela narediti linijo produktov za prebavila in smo jih pri svojem delu začeli uporabljati,« je povedal dr. Perdija

Težave z refluksom
Ta se prodajajo pod blagovno znamko Planet zdravja in dr. Perdija. »Tu upoštevamo drugo osnovno zakonitost kemije, ki govori o tem, da se organska in anorganska kemija ne spajata, temveč se odbijata. To pomeni, da lahko človeku pomagamo trajno odpraviti težavo izključno z organskimi substancami – te telo sprejme brez odziva imunskega sistema. Vemo, da so stranski učinki dodatno povzročena vnetja,« je bil jasen Ogorevc in ob tem opozoril še na izredno nevarnost pretirane uporabe ali bolje zlorabe zaviralcev protonske črpalke, ki jih zdravniki tako radi predpisujejo ljudem s hiperacidnimi želodčnimi težavami oziroma refluksom, pri tem pa se ne poglobijo, kaj povzroča to težavo. »Ni vse hiperacidnost. Velik del težav lahko povzroča žolč – predvsem pri pacientih, ki so jim operirali žolčnik. Živeti z žolčnikom ni isto kot živeti brez njega,« je opozoril Ogorevc in pripomnil, da bi ljudje brez žolčnika morali biti stalno na določeni vrsti diete in z manjšimi obroki. Žolč v želodcu nima kaj delati, saj je lahko tako agresiven kot žolčna kislina in povzroča druga vrsta vnetja. Tu zaviralci protonskih črpalk nimajo kaj delati. »Prokinetiki, ki jih predpisujejo takim bolnim, imajo na dolgi rok stranske učinke. Zato se mi zdi pomoč tem bolnikom z naravnimi izdelki, kot so olja Planet zdravja, fenomenalna – ne delamo škode, na dolgi rok pa pomagamo,« je povedal dr. Perdija. In prav za biliarni refluks so razvili posebno olje Biliar Gastro Oil, ki ga priporočajo tudi vsem ljudem, ki so imeli operacijo žolčnika.

Zapisala Petra Janša, demokracija.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top