Vpliv trans maščob na naše telo

V živilih sta prisotni dve vrsti trans maščob:

  • naravne: nastajajo v črevesju nekaterih živali, torej lahko živila pridelana iz teh živali (mleko, mlečni izdelki, meso) vsebujejo majhne količine trans maščob.
  • umetne (transmaščobne kisline): nastanejo v industrijskih postopkih, v katerih se tekočim rastlinskim oljem dodaja vodik, da postanejo trdna in imajo daljši rok uporabe. Enako velja tudi za rafinirana jedilna olja, saj so pri rafinaciji olj uporabljene različne raztopine (bazične in kisle).

Velikokrat se za rafinacijo uporabljajo ostanki prejšnjih pridelav, torej odpadno olje pridelano iz ostankov predhodnih stiskanj, ki so že tako osiromašeni koristnih snovi. Takšna vrsta olja vsebuje tudi različne nezaželene snovi in neprijetne vonjave, zato ga pred prodajo rafinirajo.

Pri rafinaciji se olje večkrat pregreje tudi na 270 °C (trans maščobe nastanejo že pri segrevanju nad 130 °C), s tem postopkom olje izgubi še zadnje ostanke koristnih snovi. Dodani so še sintetični aditivi za podaljšanje roka trajanja. Rafinacija pomeni odstranitev voskov, arom, barve, vonja in okusa, med drugim poteka tudi z heksanom, ki je izredno rakotvoren. Zanimiv a hkrati žalosten podatek je tudi, da se je rafinacija olja pričela v industriji lakov in barv, saj so s to metodo pridobivali repro material – voske in smole. Ostanek – torej opustošeno in pregreto olje pa je zaradi dodatnega zaslužka končalo na policah kot poceni jedilno olje. Zato se uporabi rafiniranih olj v velikem loku izogibajte.

Pri pripravi hrane vedno uporabljajte HLADNO STISKANA NERAFINIRANA OLJA in jih vedno uporabite samo na koncu, ko so jedi pripravljene. To je EDINA PRAVILNA UPORABA jedilnih olj. Na ta način z oljem zaužijemo vse koristne sestavine (voske, smole, vitamine), ki jih olje vsebuje, ravno tako pa občutimo okus in aromo, ki jo olje nudi. Vsako pregrevanje, cvrtje olja povzroči nastanjanje transmaščob – ustvarjenega je veliko ogljika, ki se veže na vse proste elemente v telesu.

KAKO NEVARNE SO TRANS MAŠČOBE?

Trans maščobe so izredno nevarne. Naš organizem jih NE POTREBUJE IN NIMA OD NJIH NIKAKRŠNIH KORISTI. Z vnosom trans maščob znatno povečujemo možnosti nastanka zdravstvenih težav.

Vsako leto lahko približno 540.000 smrti  po svetu pripišemo uživanju industrijsko proizvedenih trans maščob. Visok vnos trans maščob poveča tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka za 34 %, smrti zaradi koronarne srčne bolezni za 28 %, za nastanek koronarno srčne bolezni pa za 21 %.

Povišajo se vrednosti LDL (slabega holesterola), znižajo se vrednosti HDL (dobrega holesterola). Visok LDL skupaj z nizkimi ravnmi HDL lahko povzroči kopičenje holesterola v arterijah (krvnih žilah), kar poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Dokazano je povečana tudi možnost nastanka sladkorne bolezni tipa 2, povišane telesne teže in vseh z njo povezanih zdravstvenih težav, vključno z depresijo in nastankom različnih rakavih obolenj.  Uživanje trans maščob med nosečnostjo pa poveča možnost nepravilnega razvoja otroka -vključno z večjimi možnostmi za nastanek zgoraj naštetih težav in bolezni.

KATERA ŽIVILA VSEBUJEJO TRANS MAŠČOBE?

Hitra hrana, cvrta hrana, predpripravljeni zamrznjeni obroki namenjeni pogrevanju, slaščice, vafljih, piškoti, napolitanke, trde margarine, različni slani prigrizki, … Trans maščobe sami ustvarjamo tudi doma z pregrevanjem maščob pri kuhanju.


Če imate težave z katero koli zgoraj omenjeno boleznijo, priporočamo, da se naročite na celosten pregled telesa po metodi termoregulacije v eni od naših poslovalnic. Skupaj bomo poizkusili najti vzrok vaših težav in jih začeli lajšati na naraven in neboleč način.

2 thoughts on “Vpliv trans maščob na naše telo”

    1. Pozdravljeni,
      s takšnimi stanji se kar pogosto srečujemo. So posledica vnetnih procesov. Če želimo doseči izboljšanje stanja je potrebno spremeniti način prehrane, saj gre za metabolno bolezen. Katera hrana je povzročitelj se ugotovi pri nas na pregledu.
      Z našim znanjem in pristopom se takšna stanja lahko uspešno odpravljajo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top