Rak – posledica metaboličnih motenj

Na Prvi TV, programu televizije Nova24TV, se nadaljujejo ponedeljkove oddaje o zdravju, ki jih pripravlja Igor Ogorevc, solastnik podjetja AS AN, d. o. o., znanega po blagovni znamki Planet zdravja. Tema oddaje so bila rakava obolenja.

»Uradna, alopatska medicina deluje kurativno in reagira šele takrat, ko pri pacientu opazijo rakasta obolenja, tumor. Nikakor pa ne prepozna dolgoletnih težav, ki jih imajo vsi pacienti z rakavi obolenji – brez izjeme,« je opozoril profesor naturopatije in pri tem dodal, da v novejši zdravniški literaturi stroka že govori, da rak ni enkraten pojav, ampak da je ta posledica dolgoletnih metaboličnih motenj.

Celostna obravnava pacienta

Ogorevc je prepričan, da si metabolične motnje povzročimo z načinom prehrane, z načinom čustvovanja in prehitrim življenjskim tempom, kar skupaj z napačno prehrano ustvarja stres. »To so najbolj pomembni dejavniki poleg drugih, ki jih je treba upoštevati pri pomoči takšnim pacientom. Le če pacienta obravnavamo celostno in se poglobimo vanj tako pri vnovični vzpostavitvi pravilnega metabolizma oziroma prebavnega in presnovnega sistema, pomoči pri spoznavanju njegovih čustev ipd. ter delamo z roko v roki z uradno medicino, lahko pričakujemo dober rezultat popravljanja oziroma zdravljenja telesa,« je izpostavil Ogorevc in dodal, da imajo v Planetu zdravja s pacienti z rakavimi obolenji veliko izkušenj. »Velikokrat smo uspešni, velikokrat pa se ljudje k nam obrnejo prepozno ali pa je defekt v telesu takšen, da pozitivnih rezultatov zdravljenja ni, ker jih ne more biti. Dejstvo je, da se rakavi bolniki v veliki večini k nam obrnejo šele takrat, ko jim zdravniki rečejo, da so dvignili roke od bolezni, češ da so jim ponudili vse, kar so lahko in da zanje pride v poštev le še paliativno zdravljenje,« je dejal Ogorevc in razložil, da paliativno zdravljenje ni zdravljenje, ampak je le blaženje bolečin do smrti.

Metkina težka zgodba

Nato smo si lahko ogledali posnetek dvajsetminutnega pogovora, kjer je Metka Dujc skupaj s terapevtko Saro iz Planeta zdravja pripovedovala zgodbo, kako se je spopadala z diagnozo raka. Vse se je začelo leta 2018 z diagnozo raka dojk, leta 2022 pa so ji zdravniki odkrili novo diagnozo, in sicer metastaze na kosteh. »Takrat se je ravno rodila moja hčerka. Od prej imam še dva sinova. Stari so bili pol leta, tri in pet let. Decembra sem nekaj zatipala v dojki, februarja je bila diagnoza na mizi – rak dojke,« je začela svojo težko zgodbo Dujčeva. Začela je s kemoterapijo, obsevanje je odklonila, ker se z njim ni strinjala. Sledila je mastektomija oziroma operacijska odstranitev leve dojke in odstranitev vseh bezgavk pod levo pazduho. »Imela sem malo zapletov, malo je bilo okužb. Telo se je grozno upiralo vsemu zdravljenju. Imela sem veliko operacij. Tri leta sem bila doma in v bolnišnici. Potem so mi odstranili še desno dojko, sledila je rekonstrukcija dojk z lastnim tkivom in ostranitev obeh jajčnikov.« Vse to se je dogajalo do leta 2020, ko je sledilo leto miru. »Leta 2021 sem se vrnila v službo. Po enem letu so se mi pojavile hude bolečine v križu, zaradi katerih nisem več mogla niti sedeti,« je dejala Dujčeva in zaradi težav spet obiskala svojo zdravnico. Ta je najprej mislila, da je bolečina v križu posledica stranskih učinkov zdravljenja, kemoterapije. Ker bolečina ni pojenjala in sogovornica zaradi nji ni mogla več niti stati niti spati, se je zdravnica odločila, da jo znova napoti na Onkološki inštitut, saj bo verjetno tam dobila odgovor za težave. In ga je – metastaze na kosteh po celotnem telesu. »To je bilo septembra 2022,« še doda Dujčeva. Terapevtka je bila ena med prvimi, ki ji je zaupala diagnozo in še v istem tednu sta se dogovorili za obisk Planeta zdravja.

Vajeti prevzela v svoje roke

»Na Onkološkem inštitutu so mi dejali, da operirati ne morejo nič, kemoterapije mi ne morejo dati, edino, kar lahko storijo, je to, da ustavljajo bolezen. Razložili so mi svoj načrt zdravljenja, kakšna zdravila naj bi jemala in kaj se zgodi, če teh zdravil ne jemljem,« je pripovedovala Dujčeva in dodala, da se je njena onkologinja sicer zelo potrudila, a sama je kot študentka evolutivne naturopatije vedela, da je to le eden od načinov zdravljenja, in če bi dodali še druge načine, bi bili učinkovitejši pri zdravljenju bolezni. Prestrašena, kaj bo, je prišla v Planet zdravja, a ko je videla, da pri njih jemljejo človeka celostno, se je pomirila. Terapevtka je dodala, da ob postavitvi druge diagnoze Dujčeva nikoli ni dejansko odstranila vzroka za svoje zdravstvene težave. »V Planetu zdravja smo s termoregulacijo in z vsem, kar delamo, iskali ta vzrok, da se ne bi to spet ponavljajo v prihodnosti,« je dejala in razložila, da sta se s sogovornico srečevali enkrat na teden. »Terapija je bila individualna in se je iz tedna v teden prilagajala.« Kot je dejala Dujčeva, so bili rezultati hitro vidni in bolečine so se sčasoma zmanjševale. »Vpisala sem se tudi na študij evolutivne naturopatije z namenom, da pomagam sebi.« Tako je Dujčeva vajeti prevzela v svoje roke, kar pa ni bilo lahko. »Odločila sem se, da enkrat na leto odidem nekam sama, da si spraznim misli, da se postavim na novo, da naredim novo verzijo sebe, da se prilagodim vsemu, kar se je zgodilo čez leto, in predvsem, da živim.«

»Počutila sem se sprejeto in varno«

Na vprašanje, kako je doživela prvi obisk in obravnavo v Planetu zdravja, je Dujčeva dejala, da se ji je zdel zanimiv predvsem njihov pristop k pacientu. »Meni je bilo zelo prijetno, ker sem se počutila sprejeto in varno.« – »Da lahko sploh vidimo, kaj se dogaja s telesom, naredimo meritev temperature,« je nadaljevala terapevtka. To naredijo, kot bralci Demokracije že vedo, s posebno aparaturo znamke ANESA, ki izmeri 135 krvnih parametrov. »Naši izdelki so hladna stiskana in eterična olja. Vse je naravno, da lahko maksimalno podpira telo. Olja moraš jemati vsak dan in rezultati niso vidni čez noč. Moraš biti konsistenten. Pri nas pa je zelo pomembna tudi prehrana. S stranko se najprej pogovorimo o prehranjevalnih navadah. Iz same analize (ANESA) se že vidi, kako dobro telo prebavlja, kaj se dogaja s črevesjem. Prehrana je pri nas podpora telesu, ki lahko deluje kot res dobro zdravilo,« je razložila terapevtka. »Terapija je individualna. Olja uživamo oralno – lahko se pijejo, lahko se mažejo. Vsaki stranki pa povemo še kakšne drobtinice, kako lahko še bolje podpre svoje telo, kot je to, kako segreje mrzle roke ali noge, kaj je dobro za boljše spanje, boljšo prebavo ipd.« Sama metoda se imenuje termoregulacija telesa – če nimamo pravilne temperature, ni pravilnih kemičnih reakcij v telesu. Zadnja leta veliko pozornosti posvečajo tudi električni prevodnosti telesa – če glava ne komunicira npr. s celicami v koži po celem telesu, se telo ne more pozdraviti.

Uspeh že po pol leta

»Pol leta sva delali. In po pol leta sem imela CT na Onkološkem inštitutu, scintigrafijo kosti. Ugotovili so, da se rak oziroma metastaze ne širijo, da ni nobenega novega žarišča. No, bili sta dve mali, ki so jih lovila zdravila. Rak je stagniral in ni napredoval. To mi je bila potrditev, da vse, kar počnemo v Planetu zdravja, deluje. To so videli tudi moji starši. (…) Dobila sem odziv drugih ljudi, češ, kako dobro sem videti, da to, kar vidijo, ni tipičen onkološki bolnik – se smeješ, hodiš okrog, bereš, živiš, si srečna. Prepričana sem, da je to zmes vsega, kar delamo v Planetu zdravja, vseh pogovorov, ki sva jih imeli s Saro, saj sva delali tudi na podzavesti, ki je še en korak naprej v zdravljenju,« je pripovedovala Dujčeva. Analiza, ki so jo naredili na Planetu zdravja, je bila identična na Onkološkem inštitutu. »Onkologinja je bila navdušena nad rezultati.« Po enem letu, ko je bilo ugotovljeno, da ni napredka pri metastazah, Dujčeva obišče Planet zdravja enkrat na mesec, da preverijo njeno stanje v telesu. »Moje počutje je sedaj bistveno drugačno. Pred letom in nekaj meseci, ko sem prišla skozi ta vrata, sem bila utrujena, v strahu, bleda, vse me je bolelo, sedeti nisem mogla. Spomnim se, kako mi je Irma zmasirala hrbet, kako sta se terapevtka in Irma pogovarjali z mano, kako sta mi dali prva olja za piti in kako so bili po 20 minutah rezultati meritve drugačni. In tudi moje počutje je bilo drugačno. Takrat me je pripeljala mama in je videla, da se mi izraz na obrazu spreminja – da ni bil več siv, bel obraz, poln bolečine, ampak da se v njem prebuja življenje. In ko pridem sem, je, kot da pridem domov. Tisti mir, zaupanje, sprejetost, da ni obsojanja. Všeč mi je ta odprtost, da si vsak dovoli biti mozaik pri zdravljenju,« je zadovoljno pripovedovala Dujčeva. »Moj cilj je bila podpora pri zdravljenju. Vedno sem verjela vate, videla sem luč. Vesela sem, da sem bila lahko opora,« je dodala terapevtka.

Vztrajnost z dobro ekipo ob sebi

Pred snemanjem omenjenega pogovora je terapevtka Dujčevi opravila tudi analizo: »Metka je zdaj šolski primer. Njeno telo je zdaj v zelo dobrem stanju. Dobro skrbiš zanj. Držala si se tudi vsega, kar smo se tukaj dogovorili, in si si življenje obrnila za 360 stopinj,« je še dejala terapevtka in poudarila, da je Dujčeva potrebovala veliko spremembo in vztrajnost, da je prišla do rezultatov. »Vztrajnost je veliko lažja, ko imaš tako ekipo ob sebi. Veš, da imaš ob sebi nekoga, na kogar se lahko obrneš in mu lahko zaupaš,« je še dejala Dujčeva in dodala, da ko vidiš rezultate na telesu, vidiš, da lahko sam veliko narediš. Ob koncu pogovora je izrazila veliko hvaležnost terapevtki in Irmi za vse, kar sta naredili zanjo. »V življenju je pomembno tudi to, kaj mislimo. Naše misli so pomembne. In ko se vam zgodi kaj težkega, ne oklevajte, ampak iščite pomoč in podporo. Ne ostajajte sami. Tudi če potrebujete samo pogovor, obrnite se na terapevtko Saro in druge, ki delajo v Planetu zdravja. Telo ni samo fizično, je tudi psihično, je nekaj nad nami. Za telo je treba skrbeti celostno. Naši izdelki, hladno stiskana olja, delujejo na več ravneh, zato so tudi tako učinkoviti,« še pravi terapevtka Sara.

 

Zapisala Petra Janša, demokracija.si

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top